Client:

Grantley Hall Ltd

Credits:

Landscape Architect: Alistair W Baldwin Associates

Building Contractor: RN Wooler

We are delighted with the service Andy Thornton provided for several areas of our hotel project. The finished product far exceeded expectations and, just as importantly, the working relationship was extremely accommodating. Will Sykes, Grantley Hall.

YORKSHIRE'S NEWEST LUXURY HOTEL

Yorkshire’s newest luxury five-star hotel is Grantley Hall, an ambitious five-year project by businesswoman Valeria Sykes and her son Richard. The magnificently restored 47-room hotel, with its delightful mature grounds and splendid approach along the banks of the River Skell, features plush furnishings and beautiful paintings that adorn the walls of the public areas.

The epitome of our rich heritage; blending detailed oak panelling with modern opulence and luxury, Norton Bar and Courtyard is the resident and non-resident bar, serving classic cocktails, tantalising spirits and fine whiskies. The intimate environment recaptures the luxuriant lifestyle enjoyed in bygone days.

DECORATIVE METAL CANOPY

The south-west facing Courtyard basks in the Yorkshire sun and is the perfect place to enjoy year-round alfresco bistro-style dining options, thanks to a huge decorative metal canopy supplied by Andy Thornton. At an impressive 10 metres x 10 metres in size, this substantial structure accommodates 50 seated guests, inside and around the perimeter of the Courtyard.
The canopy is supported by six tall columns, each manufactured from vertical mild steel square-section rods, with decorative circle spandrels at the top and encased in square planters to the base. Balustrades between the planters totally enclose the structure for privacy and suspended domed outdoor patio heaters provide supplementary heat during chilly days and evenings.

EMBOSSED PLANTERS

We provided additional planters for the open terrace between the Norton Courtyard canopy and the lake. All the planters feature a decorative front panel embellished with an embossed laser-cut crest and branded with the letter N.

PITCHED ROOF DETAIL

The pitched roof of the shelter incorporates decorative detail, with circle spandrels in the apex of the rafters and ornate cast aluminium cresting to the length of the ridge. The glazing is 6mm clear toughened safety glass, with valley gutters that channel the rainwater down fall pipes neatly enclosed in the centre of the columns.

The complete structure was manufactured in the Andy Thornton workshops, then painted in a robust weatherproof powder-coated black grey finish, before final assembly and installation on site. All groundworks and tiled floor were undertaken by the project's building contractor RN Wooler.

COVERED WALKWAY

To the rear of the hotel, close to the main kitchens and staff quarters, we also supplied a 30-metre run of covered walkway, that shelters staff day and night. The covered canopy features decorative columns from our popular Circle colonnade system.

PERFECT HOSPITALITY VENUE

Norton Courtyard is available to hire daily for private use and is perfect for lunches, dinners or cocktail receptions; this serene courtyard setting the scene for unforgettable events.