The Old Station House

Irlam, near Manchester

major restoration

major restoration

We installed this impressive entrance canopy at The Old Station House, Irlam near Manchester, as part of the transformation of this traditional building. The once derelict station house, which dates from 1893, has been the subject of a major £2 million restoration project by developers North Cheshire Developments and is now a ‘must-visit location’ with bistros, meeting rooms and a cycle hub.

14 metres long

14 metres long

The canopy, which is 14 metres in length with a projection of 4.2 metres, covers the whole of the central section of the front elevation of the building. The complete structure was fabricated, assembled and finished in the workshops of the Andy Thornton Architectural Metalwork Department in Elland before being installed on site by their skilled team.

gothic style

Working closely with the architectural building consultant Paul Vincent, we based the design of this decorative structure around our standard decorative Victorian column. To tie in with the columns and to match key architectural elements of the building, namely the Gothic-style doors and windows, special spandrels and wall brackets were manufactured to match. These were laser cut in various thicknesses of steel to achieve the three-dimensional Gothic design.

gothic style
hidden water gutter

hidden water gutter

The main structure and roof frame is constructed in mild steel section and the roof glazed in 6 mm clear toughened safety glass and retained in a patented glazing system. The rain water gutter is hidden behind a painted timber picket frieze. All the metalwork is finished in a durable polyester powder coat in a striking combination of royal maroon and cream.